Opvliegers

Breekt het zweet je overdag of ’s nachts ineens uit, oftewel heb je opvliegers? Dan ben je niet de enige, want ongeveer 80% van de vrouwen in de overgang heeft er last van.

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers zijn plotselinge hitte en transpiratie aanvallen in de huid van het gezicht, de hals en de borst, die gepaard kunnen gaan met hartkloppingen. Opvliegers duren tussen de 30 seconde tot enkele minuten. Na enkele minuten treedt vaak een tegenovergesteld effect op. Je krijgt het koud, wordt rillerig en moe. Als de warmteaanvallen ’s nachts optreden noem je het nachtzweten.

Hoe ontstaan opvliegers?

Het is niet helemaal duidelijk waar opvliegers precies vandaan komen. Er wordt aangenomen dat ze ontstaan door een verstoord signaal tussen je hersenen en je lichaam en hormonale schommelingen. In een bepaald gedeelte van je hersenen wordt je lichaamstemperatuur geregeld. Als je het te warm krijgt, zorgt dat gedeelte van je hersenen ervoor dat je gaat zweten om zo je warmte kwijt te raken. Tijdens de overgang is dit gedeelte gevoeliger er reageert sneller, waardoor je onnodig gaat zweten, de opvliegers.

Heb jij last van opvliegers?

Kijk dan eens naar je voeding. Sommige voedingsmiddelen kunnen namelijk een opvlieger uitlokken. Dit is voor iedere vrouw verschillend. Sta als je een opvlieger krijgt eens stil bij wat je hebt gegeten of gedronken voordat je een opvlieger kreeg. Zo leer je herkennen of bij jou bepaalde voedingsmiddelen een opvlieger uitlokken en kun je bepalen of je deze voedingsmiddelen niet of minder wilt gebruiken.

De voedingsmiddelen die opvliegers kunnen uitlokken zijn:

– warm, gekruid/pittig eten
– alcohol, dit kan tot 8 uur na consumptie
– cacao
– cafeïne
– suiker
– verzadigd vet, zoals vet vlees, volle zuivel en volvette kaas
– gember
– E621

Naast voeding kunnen andere factoren opvliegers veroorzaken, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, roken, te heet douchen/warme ruimtes en chronische stress.

Kortom onderzoek of je er achter kunt komen wat bij jou een opvlieger veroorzaakt, zodat je opvliegers kunt voorkomen of verminderen.