Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces, dat leidt tot het einde van de vruchtbaarheid.

De aanmaak van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron neemt af, waardoor er een disbalans kan ontstaan tussen deze hormonen. Hierdoor kunnen allerlei lichaamsprocessen verstoord raken en dat kan overgangsklachten veroorzaken. Het verloop van de overgang is onvoorspelbaar en voor iedere vrouw anders. De ene vrouw gaat er geruisloos doorheen, de ander kan lichamelijke of psychische klachten ervaren.

De termen overgang en menopauze worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. De overgang is de periode rondom de menopauze en de menopauze is de laatste dag van de menstruatie. De menopauze duurt dus eigenlijk maar 1 dag!

Overgangsfases

Premenopauze

In het begin is je menstruatie normaal. Je kunt last krijgen van vaginale klachten (droogheid, roodheid, irritatie, jeuk) en mentale klachten (moeite met helder nadenken, concentreren en nieuwe informatie opnemen, sneller geïrriteerd, boos of krijgen te maken met stemmingswisselingen).

Perimenopauze

In deze fase treedt er een daling van de hormoonproductie in de eierstokken op. De menstruatie wordt onregelmatig met soms hevige bloedingen. In deze fase heb je het meeste last van opvliegers en nachtzweten.

Postmenopauze

Als je een jaar niet ongesteld bent geweest, zit je in de postmenopauze. Je lichaam zoekt een nieuw evenwicht en de overgangsklachten worden minder. Door het wegvallen van de beschermde werking van het hormoon oestrogeen hebben je botten, borsten, hart- en bloedvaten in deze fase extra aandacht nodig.

Feitjes over de overgang

– De gemiddelde leeftijd waarop de de overgang begint is 45 jaar.
– De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51 jaar.
– De overgang duurt ongeveer 5-10 jaar.
– 80% van de vrouwen ervaart overgangsklachten.
– Het ziekteverzuim gerelateerd aan de overgang is 34%.

Twijfel je of je in de overgang bent?

Download hier de checklist overgang waarmee je meer inzicht krijgt.