Overgang en gezondheid

Door hormonale veranderingen heb je in de overgang meer kans op osteoporose en hart- en vaatziekten. Om de kans op deze ziekten te verminderen is een gezonde leefstijl belangrijk.

Osteoporose

Tijdens en na de overgang valt de beschermende werking van de hormonen oestrogeen en progesteron weg. Hierdoor heb je meer kans op osteoporose. Osteoporose is een verstoord evenwicht tussen botaanmaak en botafbraak. Hierdoor wordt het bot broos, poreus en breekt makkelijker.

Om je botten sterk te houden is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen en voldoende te bewegen.

Calcium

Calcium versterkt de botten. Calcium zit in zuivelproducten, groente bladgroenten, noten, zaden en peulvruchten.

Vitamine D

Vitamine D stimuleert de opname van calcium. Vitamine D zit in vette vis, vlees en eieren. Naast vitamine D uit voeding wordt vrouwen boven de 50 jaar geadviseerd om dagelijks 10 mcg vitamine D in te nemen.

Hart- en vaatziekten

Door hormonale disbalans verandert je vetopslag. Je lichaam slaat meer vet op rond je buik. Hierdoor stijgt ook het cholesterolgehalte.

Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed komt niet door het eten van veel cholesterol, maar door het eten van te veel verzadigd vet. Er zit veel verzadigd vet in dierlijke producten, zoals vet vlees, volle melkproducten en volvette kaas. Ook zit er veel verzadigd vet in snacks, koek en gebak. Let dus op de hoeveelheid verzadigd vet in je voeding.

Bewegen heeft ook een gunstig effect op je cholesterol. Elke dag een half uur matig intensief, zoals wandelen of fietsen is een mooie richtlijn.

Kortom om gezond te blijven is het belangrijk om te zorgen dat je op gewicht te blijft. Zorg voor een gezonde leefstijl. Hiermee bedoel ik gezonde voeding, veel bewegen, voldoende rust en slaap en het voorkomen van langdurige stress.