Schrijf jezelf gezonder!

schrijven als tool

Wist je dat schrijven gezonder kan maken?

In wetenschappelijk literatuur wordt beschreven dat schrijven positieve effect kan hebben op stress, je immuunsysteem, je bloeddruk, je geheugen en je longfunctie. Hoe mooi is dat?

Schrijven maakt bewuster

Schrijven maakt ook bewuster. Schrijven kan helpen om gevoelens en ervaringen onder woorden te brengen. Het kan je inzicht geven in je huidige gedrag, waardoor je patronen leert herkennen en doorbreken. Bijvoorbeeld door het bijhouden van een eetdagboek waarbij het niet zo als een ‘standaard’ eetdagboek gaat om calorieën bijhouden, maar wat je voelt, hoe je eet, waar je eet en met wie.

Schrijven werkt meditatief

Daarnaast kan de repeterende beweging van schrijven een meditatief effect hebben. Als je schrijft met je hand (dus niet op de computer) maak je namelijk verbinding met je hoofd en de rest van je lichaam. Dit draagt bij aan de bewustwording van dingen die spelen in je leven.

Mijn eigen ervaring

Zelf vind ik het prettig om te plannen en ik maak graag allerlei lijstje. Dit geeft me een rust, een fijn gevoel (lekker taken afstrepen!) en geeft me inzicht. Zo maak ik bijvoorbeeld elke week een weekplanning voor het avondeten. Hierdoor zorg ik voor variatie en bijkomend voordeel is dat ik ook minder vaak naar de supermarkt hoef. 😉

Om meer te leren over schrijven en het beter in te kunnen zetten tijdens de begeleiding, heb ik afgelopen maand de zomercursus ‘Schrijven als tool voor je coachee’ gevolgd bij PuurGezond. Erg inspirerend, leerzaam en toepasbaar in de praktijk.

Ik zou zeggen pak eens wat vaker pen en papier en schrijf jezelf gezonder!