Afvallen? Breng je hormonen in balans

Afvallen? Breng je hormonen in balans

Alles in je lichaam draait om je hormonen. Je hormonen hebben invloed op hoe je je voelt, de stevigheid van je spieren en botten, je energieniveau, weerstand, slaap en niet onbelangrijk op je gewicht. Hormonen bepalen namelijk je hongergevoel en je vetopslag. Als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven is het dus belangrijk dat je hormonen in balans zijn.

Welke hormonen hebben invloed op je gewicht?

  • Insuline: ‘energie’hormoon (zorgt dat je cellen glucose opnemen en energie kunnen aanmaken)
  • Cortisol: stresshormoon
  • Oestrogeen: vrouwelijk geslachtshormoon
  • Ghreline: hongerhormoon
  • Leptine: verzadigingshormoon

Als deze hormonen uit balans zijn, zorgen ze voor meer vetopslag, vooral rond je buik.

Hoe kun je nu merken dat je hormonen uit balans zijn? Veel voorkomende signalen zijn eetbuien en stemmingswisselingen en laat je daar nou net meer door gaan eten…

Maar dan is de vraag natuurlijk wat kun je zelf doen om je hormoonbalans te verbeteren? Voeding is de basis. Denk hierbij aan groente (vooral groene), fruit, volkoren granen, gezonde vetten (vette vis, noten, zaden, pitten) en water. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende beweging, ontspanning, slaap en stress zoveel mogelijk de baas blijft. Doe het stap voor stap en je lichaam & hormonen zullen je dankbaar zijn!