Voedings- en leefstijltips voor de zomervakantie

Voedingstips en leefstijltips voor de zomervakantie

Het is weer vakantietijd. Een tijd om tot rust te komen en even los te komen van je dagelijkse beslommeringen. Hoe zorg je nu dat je gezond blijft en na de zomervakantie weer fit aan het werk kunt? Ter inspiratie deel ik 4 richtingaanwijzers met daarin voedings- en leefstijltips.

1. ONTSPAN

Breng ontspanning aan in je eet- en leefpatroon. Hierdoor komt je lichaam en geest tot rust en geniet je meer.

In de vakantie zijn er veel eetverleidingen en kan het lastig zijn om een goede balans te vinden tussen genieten van lekker eten en toch op gewicht blijven. Een mooie vuistregel is de 80-20 regel. Oftewel kies dagelijks voor 80% voedzaam eten. Zo houd je 20% ruimte over voor wat extra lekkers, zoals een croissant of ijsje.

Ga voor jezelf na aan welke vorm van ontspanning je deze vakantie het meeste behoefte hebt. Heb je de laatste maanden veel lichamelijke arbeid verricht? Dan is vaker luieren een goed plan. Heb je de laatste maanden veel achter je beeldscherm gezeten? Ga dan vaker offline en kom lekker in beweging.

Zorg dat je niet de hele dag aan het rennen bent van de ene naar de andere activiteit. Bouw ook regelmatig rustmomenten in, even voor je uit staren, een goed boek lezen of muziek luisteren.

Slaap 7-9 uur, want met slapen reset als het ware je lichaam en geest.

Houd je verwachtingen over de vakantie realistisch. Zo voorkom je stress. Je vakantie hoeft niet alleen maar leuk te zijn, ook dan kun je wel een keer je dag niet hebben. Dat hoort er ook bij.

2. RITME

Probeer zoveel mogelijk een vast eet- en leefritme aan te houden. Je lichaam houdt namelijk van ritme en draait op de biologische klok, je innerlijke klok.

Zorg voor 3 voedzame hoofdmaaltijden, 2-3 tussendoortjes en drink door de dag heen 1,5-2 liter water.

Bouw elke dag een paar beweegmomenten in. Eindig je dag bijvoorbeeld standaard met een avondwandeling.

Houd het liefst je normale slaaptijden aan. De verleiding is misschien groot om later naar bed te gaan en langer uit te slapen. Dit werkt vaak averechts, zeker als je al vermoeid bent. Door je eigen slaapritme aan te houden rust je beter uit en voel je je energieker. Wil je toch uitslapen? Slaap dan niet langer uit dan 1 tot 2 uur ten opzichte van je normale ritme.

3. VARIEER

Zorg voor variatie in je eet- en leefpatroon, want je lichaam heeft elke dag verschillende voedingsstoffen en afwisselende lichamelijke activiteiten nodig om goed te kunnen functioneren.

Eet niet elke dag dezelfde groente, fruit, graansoorten, noten, zaden of pitten, maar wissel af binnen deze groepen voedingsmiddelen en eet zoveel mogelijk onbewerkt. Oftewel eet alles wat groeit en bloeit en je oma nog zou herkennen.

Wissel zitten, staan, bewegen en rusten af.

4. AANDACHT

Eet & leef met aandacht. Hierdoor voed je jezelf beter, letterlijk en figuurlijk.

Zet al je zintuigen in tijdens het eten en ook tijdens andere activiteiten, bijvoorbeeld lopen.

Luister naar de interne signalen van je lichaam. Voel je je verzadigd? Stop dan met eten. Voel je je gejaagd? Vertraag je tempo. Voel je je moe? Doe even een dutje.

Sta tijdens je vakantie ook eens stil bij wie of wat écht belangrijk is voor jou. Familie? Vrienden? Zelfzorg? Zorgen voor anderen? Werk? Hobby’s?
En waar ben je tevreden over?

Fijne zomer, geniet ervan!