Netwerkaanpak volwassenen met overgewicht en obesitas

Netwerkaanpak volwassenen met overgewicht en obesitas

Momenteel heeft 47% van de Nederlandse volwassene vrouwen overgewicht, waarvan 17% obesitas. Helaas wordt er nu nog niet breed genoeg gekeken naar de problematiek die komt kijken bij volwassenen met overgewicht en obesitas. Ook vinden zorgprofessionals het vaak lastig te herkennen wanneer er een andere expertise ingeschakeld moet worden. Tijd voor een goede landelijke aanpak!

Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) ingeschakeld om een landelijk basismodel netwerkaanpak voor volwassenen met overgewicht en obesitas te ontwikkelen. De planning is dat dit landelijk basismodel in het voorjaar 2023 gepubliceerd wordt. Een prachtige ontwikkeling die ik omarm.

Want er wordt bij mensen met overgewicht en obesitas namelijk gauw gedacht dat het hun eigen schuld is, omdat degene te veel zou eten of te weinig zou bewegen. Dat is onterecht. Er zijn zoveel andere factoren naast leefstijl die invloed hebben op je gewicht. Ik zet ze even op een rijtje.

7 factoren die van invloed zijn op je gewicht

  1. Leefstijl bv. slaaptekort
  2. Sociaal economisch bv. schulden
  3. Psychische klachten bv. depressie
  4. Medicatie bv. corticosteroïden
  5. Hormonale klachten bv. behoud zwangerschapskilo’s na bevalling
  6. Hypothalame dysfunctie* bv. tumor
  7. Genetisch bv. Prader-Willi syndroom

Zoals je in het rijtje ziet staan, kan medicatie ook invloed hebben op je gewicht. Van onderstaande medicatie is bekend dat ze een gewichtverhogende bijwerking kunnen hebben.

Gewichtsbeïnvloedende medicatie

• Corticosteroïden (lokaal, tabletten of injecties)
• Middelen tegen hoge bloeddruk (bètablokkers, alfablokkers)
• Antidepressiva (mirtazapine, citalopram, paroxetine)
• Antipsychotica (lithium, olanzapine, risperidon)
• Pijnstillers (pregabaline, amitriptyline)
• Antidiabetesmedicijnen (insuline, glimepiride)

En een mogelijk verband is ook gevonden bij:
• Maagzuurremmers (protonpompremmers)
• Allergiemiddelen (antihistaminica)

Goed om te weten dus dat gewichtsafname belemmerd kan worden door het gebruik van bovenstaande medicatie. Hiermee wil ik niet zeggen dat je als je wilt afvallen moet stoppen met je medicatie. Ga altijd in overleg met je huisarts en/of medisch specialist.

Centrale zorg coördinator

In deze landelijk netwerkaanpak wordt een centrale zorg coördinator ingezet die volwassenen met overgewicht en obesitas kan helpen bij het begeleiden naar de juiste hulp, zodat ze beter ondersteund worden en hun gezondheid & levenskwaliteit verbetert. Hoe mooi is dat?!

Binnen deze netwerkaanpak zet ik me graag in voor het onderdeel leefstijl! 😉

Bronnen

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/40/meer-obesitas-en-diabetes-bij-volwassenen-met-armoederisico https://www.partnerschapovergewicht.nl/stappenplan/
https://www.partnerschapovergewicht.nl/factor-medicamenteus/

Voetnoot

*Hypothalaam slaat op de hypofyse. De hypofyse is een klier in je hoofd die een belangrijke rol speelt bij de regulering van een groot aantal hormonen.