Leer nee zeggen tegen eten dat aangeboden wordt

Nee leren zeggen tegen eten

Vind jij het lastig om eten dat je aangeboden wordt te weigeren of eten over te slaan als anderen wel nog wat nemen?

Dat is ook lastig, want je wordt er bijna dagelijks mee geconfronteerd. Denk aan verjaardagen, feestdagen, traktaties op je werk, vakantie of bijkletsen met een vriend(in). Deze situaties gaan vaak vergezeld met lekkere taartjes, hapjes en/of drankjes.

Hoe kun je hier nu beter mee omgaan zonder dat het ten koste gaat van genieten en je gewicht? De sleutel is nee leren zeggen. Alleen hoe doe je dat?

Een mooi ezelsbruggetje om nee te leren zeggen tegen eten is HOND. Dit ezelsbruggetje is gebaseerd op een bestaand ezelsbruggetje. Ik heb hier mijn eigen sausje over gegoten. Het gaat als volgt:

H: HALT
Realiseer je dat als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven je niet altijd ja kunt zeggen tegen al het eten dat je aangeboden wordt, dus kies goed!

O: OPMERKEN
Merk je eigen behoefte en emotie op. Ga bijvoorbeeld bij jezelf na:

  • Heb ik hier nu zin in of niet nu maar misschien wel later?
  • Eet ik het om mezelf een plezier te doen of uit beleefdheid naar de ander?

N: NEE
Als je besluit om wat je aangeboden wordt af te slaan, zeg dan nee.

  • Let eerst op je lichaamshouding. Ga goed rechtop zitten of staan met je schouders naar achteren en je kin ingetrokken.
  • Zeg dan op een krachtige manier nee. Bedenk daarbij dat je geen nee zegt tegen de persoon, maar tegen het eten dat je aangeboden wordt.

D: DAAROM
Houd het kort. Zeg bijvoorbeeld “Nee, dank je, ik hoef nu niet.”

Als iemand speciaal iets voor jou gemaakt heeft, dan kan een blijk van waardering aan de ander een mooie aanvulling zijn, bijvoorbeeld “Bedankt dat je dit speciaal voor mij gemaakt hebt, dat waardeer ik erg. Alleen ik wil graag afvallen, dus ik hoef nu niet.”

Door regelmatig te oefenen met nee zeggen, word je er steeds beter in. Je zult merken dat je hierdoor meer ontspannen & bewuster met eten kunt omgaan, meer kunt genieten van wat je eet en beter op gewicht blijft. Win-win!