Vrouwen in de overgang

In de overgang spelen een gezond voedingspatroon en voldoende beweging een belangrijke rol in het verlichten van overgangsklachten en het voorkomen van gewichtstoename.

Overgang, menopauze en overgangsverschijnselen

De overgang betreft de jaren rond de menopauze. De menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw. De overgang is een natuurlijk proces, waar elke vrouw mee te maken krijgt. Deze levensfase verloopt bij elke vrouw anders en de overgangsverschijnselen verschillen. De eerste verschijnselen die optreden zijn een verandering in menstruatiepatroon. De tussenperiodes tussen menstruaties kan korter of langer worden met soms meer of juist minder bloedverlies dan vroeger. Daarnaast kunnen er lichamelijke klachten optreden zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Vaak neemt je gewicht ook toe, vooral rond je buik.

Vrouwen in de overgang zijn altijd druk

Vrouwen in de overgang (40-60 jaar) moeten vaak veel ballen hoog houden. Ze zijn altijd druk, nemen vaak geen tijd voor zichzelf en zijn zich vaak niet bewust van de symptomen die bij de overgang horen.

Overgang en ziekteverzuim, herkenning en erkenning overgangsklachten

Van de werkende vrouwen zit 25% in de overgang. Uit onderzoek blijkt dat 34% van de vrouwen uitvalt door overgangsklachten, zoals slapeloosheid, gewrichtsklachten, opvliegers en depressie. Volgens mij kan het ziekteverzuim gerelateerd aan de overgang verminderd kan worden, door vrouwen herkenning en erkenning te geven tijdens de overgang en een gezondere leefstijl aan te leren.

Gezonde leefstijl en gezond gewicht in de overgang

Daarom begeleid ik je graag naar een gezondere leefstijl en gezond gewicht. Ik geef je kennis en inzicht over wat de overgang inhoudt, hoe je overgangsverschijnselen herkent, hoe je zorgt dat je op gewicht blijft en wat de rol is van voeding en beweging. Zodat je energiek door de overgang gaat, een nieuwe balans vindt en kunt genieten van deze levensfase vol nieuwe mogelijkheden. Je bent het waard!

Gewichtsbeheersing overgang