Vitaal Vooruit 1,2,3 campagne

Samen met mijn beroepsvereniging BGN voer ik de komende 8 weken (21 september t/m 15 november) campagne onder de naam Vitaal Vooruit 1,2,3.

We willen je bewust maken van wat je elke dag eet, maar ook hoe je kunt variëren binnen bepaalde voedingsgroepen en hoe leuk dat is!
Daarom hebben we de volgende uitdaging voor je:

Eet elke dag:
• 1 handje noten
• 2 stuks fruit
• 3 ons groente

Het hoeft niet perfect, het gaat om de verbeterstappen. Door er elke dag voor te gaan, maak je uiteindelijk een groot verschil: blijvend veranderende eetgewoonten, die op de lange termijn je gezondheid verbeteren!

Spelregels Vitaal Vooruit 1,2,3

De uitdaging is dus om elke dag dat 1 handje noten, 2 stuks fruit en 300 gram groente te eten. Maar wat valt daar dan allemaal onder?

1 handje noten

Elke dag één handje noten is goed voor je en een simpele manier om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Houd het bij maximaal 25 gram per dag*, want noten zijn best calorierijk en ook met één handje krijg je de mineralen en goede vetten binnen.

• Alle soorten noten, pinda’s en amandelen zijn oké, mits ze ongezout zijn.
• Pinda’s en noten voorzien van chocolade, een gesuikerde laag of van het type borrelnootje raden we af.
• In plaats van een handje noten kun je ook notenpasta of notenspread eten. Op brood bijvoorbeeld. Kies dan wel een notenpasta die uit 100% noten bestaat, die is het gezondst.

Hoewel alle noten gezond zijn, kan een klein deel van de voedingsstoffen verloren gaan wanneer noten geroosterd of gebrand worden. Dat effect is minimaal. Gezouten noten zijn veel te zout, wat bloeddrukverhogend werkt.

Heb je een notenallergie? Dan raad ik je uiteraard af om mee te doen met dit onderdeel van de campagne. Noten zijn moeilijk één-op-één te vervangen, dus leg in dit geval je focus op het fruit en de groente en zorg dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt, via andere bronnen zoals oliën en vette vis.

*Eet je vegetarisch? Dan kun je twee à drie keer per week een iets groter handje nemen om zo wat extra gezonde vetten binnen te krijgen.

2 stuks fruit

Met elke dat 2 stuks fruit, bedoel ik 2 porties van ongeveer 100 gram per portie. Elke telt vorm van fruit geldt, maar er zijn wel wat aanraders:

• Vers fruit
• Voorgesneden fruit zonder suiker eraan toegevoegd
• Diepvriesfruit zonder suiker eraan toegevoegd
• Gedroogd fruit zonder suiker eraan toegevoegd

Het is dus de bedoeling dat je in totaal zo’n 200 gram fruit per dag eet. Laat fruit in blik of vruchtensap zoveel mogelijk staan, een gemakkelijke regel is om fruit te “kauwen”: dan is het het gezondst!

3 ons groente

Je kunt alle soorten groenten in elke (bereidings)vorm eten. Toch gaat de voorkeur uit naar:

• Verse groente, voorgesneden groente
• Diepvriesgroente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
• Groente in blik of glas zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
• Gepureerde groente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd

Groentesappen, groentesmoothies en groente à la crème kun je beter links laten liggen. Zo wordt de uitdaging nog wat…. uitdagender! De 3 ons is de bereide hoeveelheid. Dus niet het gewicht dat je afweegt in de supermarkt. Bij het snijden van bijvoorbeeld een broccoli verlies je wat grammen. En groente zoals andijvie slinkt tijdens het koken.

De truc van 300 gram groente eten zit ‘m in het verdelen over de dag: eet groenten als tussendoortje, bij je lunch, bij je avondeten en het kan zelfs bij het ontbijt.

Hoe kun je meedoen?

Meedoen is heel simpel: beslis dat je vanaf maandag 21 september elke dag probeert om aan de driedelige uitdaging te voldoen!

Volg me op Facebook waar ik inspiratie, informatie en tips deel.

vitaal vooruit 1,2,3